The Man From Earth

Ohjaus: Richard Schenkman
Käsikirjoitus: Jerome Bixby
IMDB: The Man From Earth (2007)

Skenaario: Yliopistossa historiaa opettava työkollega siirtyy aikaiselle eläkkeelle sekä samalla muuttaa pois paikkakunnalta. Mutta sitä ennen hän paljastaa viimeisenä päivänä hänen läheisille ystävilleen hänen todellisen luonteensa. Hän on kuolematon. Nykypäivän oppien mukaan hän on luolamies joka on elänyt maapallolla yli 14 000 vuotta. Tuon pitkän aikavälin aikana hän läpikäynyt monia asioita - kuten erilaisia ammatteja, oppeja sekä kädentaitoja, nähnyt sekä kokenut mm. ihmiskunnan kehityksen - pienistä laumassa elävistä heimoista nykypäivän megakaupunkeihin sekä kristinuskon ja muidenkin uskontojen syntymisen. Pelkällä olemassaolollaan hän on vaikuttanut ja tehnyt selkeät jäljet historiaan. Mm. psykologiaa, biologiaa, uskontotieteitä sekä argeologiaa opettavat kollegat eivät tietenkään aluksi usko heidän hyvän ystävänsä sepustusta tästä absurdisesta ajatuksesta mutta haluavat kuulla enemmän miten tarinankertoja aikoo kuljettaa tätä mahdollista olettamusta ihmisestä joka on nähnyt omin silmin miten maapallo ja ihmisrotu ovat muuttuneet tuhansien vuosien aikana sekä samalla yrittävät saada hänen rehellinen mielipide ihmisrodun nykyisesti tilasta.

Vaikka elokuva on alusta loppuun asti filosofista kanssakäymistä siitä että onko tällainen mitenkään mahdollista, hahmojen keskustelu suorastaan imaisee tähän mieltä askarruttavaan tunnelmaan. Yksi syy erinomaiseen tunnelmaan löytyvät eri aloilla työskenteleville hahmoille jotka kyseenalaistavat sekä tinkaavat vastauksia ihmiseltä joka on kuin kävelevä historiaa käsittelevä opus, sillä erotuksella tietenkin että tässä opuksessa on vain yhden miehen kokemukset monelta tuhannelta vuodelta. Toinen lävitse huokuva seikka on että koko ajan ollaan sellaisessa pattitilanteessa että tarinankertoja ei pysty todistamaan sanojensa todellisuudesta yhtikäs mitään mutta myöskään kuuntelijatkaan eivät pysty tekemään minkäänlaista argumenttia siitä etteikö hän puhuisi totta. Erityisesti pidin siitä miten elokuva peilasi kristinuskoa sekä raamattua. Tuota jälkimmäistä ymmärrettiin että se on monen asioiden summa eikä luotettu siihen että tämä joillekin pyhä kirja olisi totta alusta loppuun asti ja siinä samalla saatiin monille raamatussa tapahtuneille asioille hyvä vastine historiasta.

Olin kuullut niin paljon kehuja tästä kyseisestä elokuvasta ja näin jälkikäteen voinkin todeta olipa hyvä että suorastaan upotin hampaani tähän elokuvaan. Kerta kaikkiaan hieno leffa joka sopii erinomaisesti rauhalliseen sunnuntai iltapäivään. Ehdottomasti pitää hankkia DVD hyllyyni kun siihen mahdollisuuden saa.

7 Comments »

 1. lp said,

  Oli muuten aidosti parhaita leffoja pitkään aikaan. Katsoin tämän arvostelun ansiosta tuon. Kiitos.

 2. Mikko said,

  Todella loistava elokuva. Tällä elokuvalla todistetaan juuri se ,että hyvän elokuvan tekemiseen ei tarvita maltaita rahaa. Raha korvataan todella hyvällä tarinalla. Suosittelen kaikille tätä elokuvaa"tai no ehkä en niille ketkä ei osaa uppoutua tarinaan.

 3. Niewitch said,

  No kyllä oli kerrassaan tylsä leffa. Sen lisäksi varsin huonoa näyttelemistä. Tollaisen olisi voinut kyhätä vaikka kaveri porukalla käsikameralla.

 4. pokemon said,

  Todella hyvä elokuva. Kannattaa katsoa!

 5. Terpor said,

  Elokuva on todellinen mestariteos ja pari pari ystävääni jotka uskovaisia loukkaantuivat tästä elokuvasta.

 6. eskolaah said,

  Uskovaiset loukkaantuvat muutenkin helposti. Yleensä siihen ei tarvita kuin heidän oma pyhä kirja jota kyseenalaistetaan tai josta osoitetaan epäloogisuuksia.

 7. Kaboose said,

  Katsoin elokuvan eilen, parempaa en ole vielä nähnyt.
  Tarina oli parhainta ja itsekin jäi miettimään tuota keskustelua, toivoen että tuo "luolamies" olisi valmiina vastaamaan kysymyksiini :D

Trackbacks

Leave a Comment