The Departed

Pakko avautua kun tästä on kuullut niin paljon hyvää niin monesta eri suunnasta. Siis miltei ällömäisyyksiin menneen hehkutuksen laannuttua, sain viimeinkin nostettua itseäni niskasta ylös ja kävin ostamassa Martin Scorsesen ohjaaman The Departedin DVD-version. Jos leffa on kuulemma noinkin hyvä ja saanut siinä ohella pari oscaria kainaloonsa, pitäähän se jossain vaiheessa katsoa. Mutta mites kävikään kun lähdin tälle matkalle? Alle puolen tunnin sisään minä heräilin sellaiseen deja vu tunteeseen että olen nähnyt tämän leffan entuudestani. Tunnin sisään tämä pienoinen herätys alkoi vaivaamaan niin pahasti että minun piti pysäyttää DVD-soitin hetkeksi, hakea netistä alkuperäisen Hong Kong leffan nimi (joka btw. on nimeltään Mou gaan dou (aka Infernal Affairs)) ja näin ollen saisin varmistuksen siitä että katson tosiaankin uusinta-ohjausta.

Noh mitä jäi käteen päästyäni elokuvan loppuun asti? Alkuperäisessä leffassa oli paljon enemmän ryhdikkyyttä, särmää ja muutenkin käsikirjoituksen ja juonen osalta narut oli yhdistelty paremmin yhteen. The Departed sen sijaan tuntui vetelältä skeidalta joka valui puntista alas. Tyypilliseen tapaan joitakin asioita oli kirjoitettu uudestaan tai kokonaisuudessaan poistettu, kuten esim. miten se myyrä välitti tietonsa esimiehelleen (spoilereita sen kummemmin jakamatta, alkuperäisessä leffassa se oli hoidettu paljon tyylikkäämmin) ja muutenkin kokonaisuus tuntui hengettömältä ja paikoin epäuskottavalta. Ainoat propsit voisi antaa siitä että elokuvan loppukohtaus noudatteli edes jonkin verran alkuperäistä kaavaa eikä näin ollen lähtenyt tekemään liian siirappimaista Hollywood loppua, tosin viimeiseksi jäänyt kohtaus olisi voinut suosiolla laittaa poistettujen kohtauksien listalle.

Loppukaneettina voisi sanoa että pysyn edelleenkin vahvasti takertuneena siinä mielipiteessäni että tästä edes The Departed tunnetaan elokuvana josta Scorsese sai itselleen sääli-oscarin. Ja muka paras Scorsese leffa kymmeneen vuoteen? Pfff... teitä on pissitty urakalla silmään ja se on ihan oikein. Niin ja sinä rakas lukija, jos satuit tulemaan googlen kautta tänne ja pahoitit mielesi sen takia että täällä on paha ihminen morkkaamassa todellisen neron työtä, tee minulle palvelus ennenkuin aukaiset sanaisen arkkusi - katso alkuperäinen tekele ja tule vasta sitten itkemään tänne. Okei?

Leave a Comment